Olvass el!

  •   

FIGYELEM!!!

Egy cica sok örömet okoz, de gondját kell viselned élete végéig. Ez anyagi megterhelést is jelent, egy felnőtt macska naponta megeszik egy 40 dekás konzervet, ami 200 forinttól 500 forintba is kerülhet naponta, ez legkevesebb 6000 forint havonta. Ez a minimum, ehhez jön még az alom, további kb. 4000-6000 forint havonta, az összesen 10000 forint. Védőoltás évente 4000-6000 forint, benti macskáknál esetleg elhagyható, de ajánlott, kintinél abszolút kötelező. Fél évenként féreghajtás, további 2000 forint. Betegség esetén számíthatsz 8000-20000 forint orvosi kezelésre, mire rendbe jön (de helyes tartás és etetés mellett ilyen évekig nem fordul elő!). Tehát havonta átlagban számolhatsz kb. 12000 forint költséggel, és akkor még nem beszéltünk a macskabútorról a karmok karbantartásához, a játékokról és a jutalomfalatokról.

Az anyagiak mellett lesznek bizonyos kötelezettségeid, amelyek megváltoztatják eddigi életedet. Minden reggel és este ki kell takarítanod az almot (hetenként cserélned kell az egészet, olcsóbb alom esetén akár naponta is!), enni és friss vizet kell adnod a macskáknak, és egy napnál tovább nem is lehet magukra hagyni őket. Azaz gondoskodnod kell egy macskaszitterről, aki ezeket hajlandó helyetted megtenni, ha elmész otthonról több napra. Ha gyermek mellé szeretnél macskát, akkor a Te felelősséged az is, hogy a gyermek megfelelően bánjon a macskával. Ha nem így történik, és a macska megtámadja, vagy védekezésül megkarmolja a gyereket, azért csakis Te leszel hibáztatható, nem a gyerek és nem a macska! Ha változnak az életkörülményeid, akkor is köteles vagy gondoskodni a macskádról, és elsősorban olyan megoldásokban kell gondolkodnod, amely nem okoz az életében törést. Például ha kötözöl, jó előre szervezd meg, hogy a macska is veled költözhessen, akár külföldre is, és csak ilyen megoldásokat fogadj el. Ezeket mind nagyon alaposan előre át kell gondolnod, mielőtt belevágsz, mert ha ezeket nem tudod állandóan, szünet nélkül biztosítani, ezekre nincs plusz energiád, akkor a macskatartásban sem te, sem a macskád nem fog örömet lelni. Semmi gond nincs azzal, ha ezeket átgondolva rájössz, hogy a macskatartás nem Neked való, sőt, a macska és Te is sokkal kellemesebb életet fogtok élni a továbbiakban, egymástól külön utakon.

No és mit kapsz cserébe, ha belevágsz? Folyamatos alfa hangot (dorombolást), aminél nincs nyugtatóbb, meleg, puha, simogatni való szőrcsomót, nedves orrokat reggel a füledbe, hajnyalogatást stb. Tanácsom: a macska nem mindig szereti, ha foglalkozni akarnak vele, de amikor ő odajön, és akkor nem zavarod el, hanem figyelmet szentelsz rá, akkor végtelenül hálás és elégedett lesz, és egyre többet kívánja majd a hasvakarást, dögönyözést stb. Szerintem nem túl sok jobb dolog van, mint egy macskával az oldaladon aludni… 🙂

Hát ennyit bevezetőnek. Röviden összefoglalva: csak a felelős macskatartásnak van értelme! Viszont bármiben segítek, bármilyen kérdésre szívesen válaszolok a témában, ha úgy adódik.

Írj a hirdetésekben megadott címekre vagy hívd a megadott telefonszámokat, ha jól meggondoltad!