Vigyázat, petárdák!

Nem csak a petárdák, de az egyéb, kisebb hanghatással járó pirotechnikai termékek is sokkolóan hathatnak házi kedvenceinkre szilveszterkor. Budapest legnagyobb állatotthona ezért arra kéri az állattartókat: fokozottan figyeljenek oda négylábú társaikra az ünnepek alatt és már szilveszter előtt gondoskodjanak az állatok biztonságáról.

A Noé Állatotthon Alapítványhoz minden év első napjaiban több száz bejelentés érkezik azoktól a gazdiktól, akiknek négylábú kedvencei a petárdázások hatására világgá szaladtak ijedtükben. A durrogtatások már a két ünnep között megkezdődnek, ezért az alapítvány arra kér minden kutya és macskatartót, hogy már a szilveszter előtti napokban is fokozottan ügyeljenek állataikra.
A hirtelen fellépő, ismeretlen hanghatás teljesen megzavarhatja az állatokat – figyelmeztet a szervezet szóvivője, Bélafalvy Krisztina. Nem ritka, hogy a kutyák a zárt ablakon keresztül próbálnak ijedtükben kiugrani vagy épp fordítva, a gazdihoz menekülni. Számos alkalommal előfordult már, hogy a pánikba esett állatok a biztonságosnak vélt kerítésen is kimásztak, szétbontották az ajtót, de még egy olyan esetről is tudunk, ahol egy vályogépületből a több centis falon keresztül egy kutya egyszerűen kirágta magát.
A félelemből adódó menekülési kényszer hatása alatt álló állatok nem képesek megfelelően tájékozódni, így nem lehet arra számítani, hogy ha el is szöknek, majd maguktól hazatalálnak. Szilveszter környékén drasztikusan megnő az elütött állatok száma, az autók között szaladgáló kutyák, macskák pedig komoly közúti baleseteket is okozhatnak, melyekért a hatályos jogszabályok értelmében a gazda lehet a felelős.
A Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri az állattartókat, hogy kedvenceiket szilveszterkor, valamint lehetőség szerint az azt megelőző és azt követő néhány napban tartsák biztonságos, zárt helyen. Karácsony után lehetőleg már csak pórázon sétáltassanak, és ha tudják, hogy az állat félős, jó előre gondoskodjanak számára nyugtatóról, melyet az állatorvostól szerezhetnek be. Néhány állat megváltozott viselkedéssel, a szobatisztaság átmeneti elvesztésével, váratlan agresszív megnyilvánulással reagálhat a petárdázásra, így ha tehetjük, ne hagyjuk magukra kedvenceinket ebben a kritikus időszakban!
Mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen e néhány nap során nyakörv és a gazda adatait tartalmazó biléta. Mivel a biléta is leeshet a menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip, mely beültetését szintén az állatorvosi rendelőkben kérhetik a gazdik, az interneten (www.petvetdata.hu) pedig ellenőrizhetik, hogy a chip beültetése után felkerültek-e az állat adatai az internetes nyilvántartásba.
A Noé Állatotthon Alapítvány külön bejelentő számot üzemeltet az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit, hogy segítsen visszajuttatni otthonaikba a világgá szaladt kedvenceket. A 06-70/6350780-as számra munkaidőben SMS-ben, 5 óra után telefonon várják a bejelentéseket, melyek lehetőség szerint tartalmazzák az elvesztés/megtalálás helyét, idejét, az állat fajtáját, méretét, becsült korát, nemét, különös ismertetőjelét, ha van, illetve azt, volt-e rajta nyakörv, biléta, valamint az elvesztő/megtaláló elérhetőségét.
Az elveszett állatok gazdáinak javasolják, hogy Budapest területén feltétlenül keressék fel személyesen a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepét (1097 Budapest, Illatos út 23/A. – www.illatosut.hu ), vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepen, illetve a helyi állatvédő szervezeteknél!
Jó, ha tudják, hogy a 155/2003. (X. 1.) kormányrendelet értelmében „magánszemély petárdát nem birtokolhat” (4. § (2)), azaz idén is tilos a petárdázás, mely 100 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. A II. pirotechnikai osztályba tartozó, ún. kistűzijáték-termékek vásárlása is mindössze december utolsó napjaiban engedélyezett, felhasználni őket pedig kizárólag december 31-én este 6-tól másnap hajnali 6 óráig szabad. Aki az engedélyezett határidőn kívül durrogtat, az szintén szabálysértést követ el és pénzbírságra számíthat.

Ha kutyusod „világgá” szalad a petárdázástól, az alábbi oldalon tudod megnézni: http://www.allatrendorseg.hu/kutya.html

A táblázat óránként frissítve van/lesz!!!

Írj egy kommentet