Megkezdődik az országos ivartalanítási akció a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán

Tisztelt Állatbarát!

Megkezdődik az országos ivartalanítási akció a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán.

A Kecskeméten – néhány hete a helyi állatvédelmi szervezet által – meghirdetett ivartalanítási akció sikerére való tekintettel országos akciót kezdeményezett Tőzsér Judit, a Gong rádió ügyvezetője.

Az országos akció részleteit 2010. április 8-án a Gong rádióban, egy stúdióbeszélgetés keretén belül ismertették, amelyen részt vett dr. Lorászkó Gábor, az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Birgit Lewe a Mentsvár német testvérszervezetének, a Photenhilfe-Europa Egyesület elnöke, Izsák Gábor, az egyesület magyarországi képviselője és Tőzsér Judit, a Gong rádió ügyvezető igazgatója.

Az akció lebonyolításában a Magyar Állatorvosi Kamara nyújt segítséget úgy, hogy először 100 kutya ivartalanít&aac ute;sát végzik el Budapesten, a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán.

Dr. Lorászkó Gábor tájékoztatása szerint az első 5 kutya 2010. április 26-án, hétfőn már meg is érkezik az egyetemre, ahol a hallgatók bevonásával elvégzik a kutyák számára szükséges vizsgálatokat, kezeléseket, beleértve az ivartalanító műtétet is.

Az elnök azt kéri az ivartalanítási akcióban részt venni kívánó menhelyek képviselőitől, hogy az egyetemre szállított kutyákat:

– a menhely állatorvosa a kutyákat előzetesen vizsgálja meg, és erről adjon egy kötetlen formájú igazolást is, melyet a műtét előtt be kell mutatni az állatorvosoknak. Erre azért van szükség, hogy az ivartalanítást végző szakemberek biztosítva legyenek arról, hogy a menhely állatorvosa már tud a beavatkozásról, és el tudja vállalni a szükséges utókezelést, varratszedést.
– szükséges tov& aacute;bbá, hogy a kutyák legalább két héttel korábban, de maximum egy éven belül oltva legyenek veszettség ellen és „kombinált oltással” is.

Az Egyetem Állatorvosi Karán az ivartalanításon túl a kutyákon elvégzik a száj- és fülüregi vizsgálatokat és a daganatos megbetegedések gyógyításában is segítséget nyújtanak.
Varratszedésre 9 nappal a műtét után, a beküldő menhelyen kerül sor, a kutyák az egyetemen a műtét, esetleg műtétek utáni első napokat töltik.

Az állatvédőknek kizárólag az oda- és a vis szaszállításról kell gondoskodni!

Folyamatosan várjuk a menhelyek jelentkezését, az első 5 kutya műtétje után a következő 10 állatot a paksi, majd a következő héten a karcagi menhelyről szállítják majd az egyetemre, a továbbiakban pedig heti váltásban újabb menhelyeknek lesz lehetőségük az akcióban részt venniük – mondta el Tőzsér Judit, az országos akció koordinátora.

Bízom benne, hogy ez egy magas színvonalú, értékes, hosszú távú együttműködés lesz az állatvédelmi civil mozgalom és az állatorvosok között, amelynek fő célja, hogy szervezetten segít sük az állatokat és kialakítsuk a felelős állattartási szemléletet, mert ez az egyik legfontosabb alapja a tudatos állattartásnak – mondta dr. Lorászkó Gábor.

Az egyetemen készült riportfilm itt megtekinthető:
http://gongradio.hu/?r=32&c=101026

Az ingyenes ivartalanításra jelentkezni Tőzsér Juditnál lehet az alábbi e-mail címen: menhely(kukac)menhely(pont)eu

Sok sikert kívánunk minden állatmenhelynek!

Írj egy kommentet