A macskák „elaltatásáról”

Sokszor látok olyan hirdetéseket, hogy ha a cicának nem találnak időben gazdát, akkor elaltatják, azaz állatorvos segítségével elveszik az életét. Nos, ez a beállítottság, hogy valaki ezt megfelelő megoldásnak tartja, nagyon-nagyon zavar, ezért most eljött az ideje, hogy leírjam, mit gondolok a dologról. Ez persze szigorúan a magánvéleményem, de talán érdeklődésre tarthat számot.

1. Először is van nekünk egy 1998. évi XXVIII. törvényünk az állatok védelméről és kíméletéről. A 2. § kimondja, hogy a törvény hatálya kiterjed a kedvtelésből tartott állatokra, valamint a háziasított állatok gazdátlan egyedeire, azaz a kóborállatokra is. A macskákra tehát minden formában vonatkozik a törvény. A 3. § meghatározza, hogy állattartó az, aki gondozza, felügyeli az állatot. Tehát aki tart macskát, vagy befogad egy talált macskát, az állattartó, és vonatkoznak rá az állattartók kötelezettségei, vagyis a 4. §-ban meghatározott jó gazda gondosságával történő eljárás, és az 5. §-ban leírt biztonságos elhelyezés és szakszerű gondozás. Arról nem is beszélve, hogy tilos az állatot kínozni.

Nos, van egy külön alfejezet az állat életének kioltásáról. A 11. § kimondja: Az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül különösen … a gyógyíthatatlan betegség, illetve sérülés, a fertőző betegségek kontrollja, valamint az azok ellen való védekezés …. A törvény célja az állatok védelme, értelmetlen megölésük megakadályozása. Ezért csak a valóban gyógyíthatatlan állatok elaltatása jogszerű, az emberi eutanázia teljes analógiájára, és ennek is van egyáltalán értelme. A nagymamát sem altatják el 70 éves korában, csak azért, mert nincs hová tenni, és az unokáknak kell a lakás, ugyebár… (A példáért elnézést kérek a nagymamáktól és az unokáktól!)

De komolyan: aki valamilyen módon hozzájutott egy macskához, az a törvény szerint állattartóvá vált, és csak elfogadható ok vagy körülmény esetén viheti el a cicát az orvoshoz elaltatni. Ebbe tehát nem tartozik bele, ha valaki megunta a macskáját, vagy költözik, vagy gyermeket szül, miközben a macska egyébként teljesen egészséges.

Ehhez jön még a 8. §: Az ember környezetében tartott állat … tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos. Úgyhogy sajnos az sem megoldás, hogy visszaengedjük a macskát a természetbe, marad a gazdikeresés!!!

2. Az elaltatásnak anyagi vonzatai is vannak. Ebből a pénzből vidáman el lehet tartani a macskát addig, amíg az Interneten gazdát nem találunk számára, és akkor legalább törvényesen járunk el.

3. Senki ne legyen lusta tehát, és hirdessen annyi helyen, amennyin csak tud. Vannak lelkes macskabarátok, akik a hirdetéseket maguk is körbeadják, ezért mindig lehet találni valamilyen megoldást.

4. Minden élet egyenlő, egyszeri, megismételhetetlen. Legalábbis csak kevesen hiszik, hogy megismételhető… 😉 Az ember a legintelligensebb élőlény, de ez nem ad okot arra, hogy az állatokat alacsonyabb rendűnek tekintse. Az intelligenciája sokkal inkább arra kötelezi, hogy védje, megőrizze a természetet, és segítse az állatokat. A macskákat és a kutyákat az ember tette háziállattá. Mi hoztuk be őket a világunkba, ahol egyébként védtelenek és kiszolgáltatottak, ezért a mi felelősségünk, hogy méltó életet biztosítsunk nekik.

Összefoglalás

Remélem, kiderült az eddigiekből, hogy az egészséges macskák elaltatása ellen vagyok. A macskák megmentése, befogadása nem játék, aki mégis megteszi, az törvény alapján számon kérhetővé válik, amennyiben megfelelő indok nélkül kioltja, kioltatja az egészséges állat életét, vagy kiteszi az utcára! Az Internet csodákra képes, csak egy kis türelem kell hozzá, és szorgalmas hirdetési tevékenység.

Senkit sem szerettem volna megbántani, csak arra akartam felhívni a figyelmet, milyen felelőssége van annak, aki állatai sorsáról dönt.

Egyébként pedig minden tiszteletem azoké, akik hajlandók tenni valamit a gazdátlan macskákért, befogadják, etetik és elküldik a gazdakereső hirdetésüket! Nekik azt üzenem, tartsanak ki, a cicák gazdára találása, az eredmény kárpótolni fogja a fáradozásukat!

Köszönöm a figyelmet!
Gyuri

3 hozzászólás ehhez: “A macskák „elaltatásáról””

  1. ZooLee írta:

    Sziasztok!

    Én is ellene vagyok az állatok elaltatásának, kizárólag akkor tartom elfogadhatónak, ha az állat valamiért nagyon szenved, láthatólag kínlódás neki a lét. Ez nehéz, olyan nehéz kérdés, mint az eutanázia. A túlvilágon azonban jó dolga van minden macskának, ott nem érheti őket olyan baj, mint itt a földön és ott is törődnek velük, míg vissza nem térnek a csoportlélek mezejére. A halál nem rossz annak, aki ‘elszenvedi’, a haldoklás lehet rossz, ha azzá tesszük.

    Cicák esetében egyéniségről nehéz beszélni, noha kétség kívül vannak olyan macskák, akik igen fejlettek és valódi egyéniségük van.

  2. tibi írta:

    sziasztok.
    minimum kinzással buntetném 1 állat bántását.
    nekem volt kutyám,imádtam.azt gondolom sikerült neki 17 szép kutya életett adnom.Most cicám van.Sajnos már csak holnapig.Ellkell altatnom szegényt.
    leukozisban szenved,és szegény nagyon szenved,ma már csak 2 falatott evett.Pedig elötte mindent(s,dinye,rizs,vajaskenyér,lecsó,stb)minden amit csak ettem.Tudjátok lehet hülye vagyok,de néha komolyan gondolkodtam rajta,hogy a kutyusom születtet ujjá benne.Tomi(cicám)olyan dolgokat csinált amiket cica nem szokott.Tudom mert a nejem mindig is inkább cica párti volt.
    A lényeg,h látom a cicán,h beteg szegény nagyon.naprol napra.
    de mégsem vagyok róla meggyözödve,h elvehettem a kis életét.
    és pont a cica miatt.Beteg de nemhiszem,h meghalni akarna.
    tudom,nem szenvedne tovább stb.
    de mégis ugyérzem ő élni szeretne.
    nehézz.Szeretném neki a legjobbat,de nembiztos,h az a legjobb,ha elaltatják. lehet ő úgy gondolja,inkább élne még,mégha nincs is jól.
    Hát nemtudom,de ellkell döntsem.

  3. egér írta:

    Nagyon igazad van ebben, amit írtál. Egyetértek. Az állatokat nem tisztelők sajnos nincsenek azon a szellemi szinten, hogy felfogják és elfogadják: MINDEN ÉLET egyenlő, egyedi és értékes. Egy cicáé is. Nekem a testvérem nyugtatgatott az eltűnt cicáim miatt, hogy „majd veszel másikat”. Hát másik cicám lehet (már lett is egy menhelyi tünemény), de ez a cica nem AZ, és nem is pótólhatja az elveszett cicáim egyikét sem. Teljesen más egyéniség, teljesen más „lélek”.

Írj egy kommentet