Karácsonyi örökbefogadás? Döntsön felelősen!

Karácsonykor sokakat csábít az a lehetőség, hogy kutyát-cicát, netán más kisállatot ajándékozzanak szeretteiknek. Nincs is bájosabb csendélet, mint egy örömtől kipirult, csillogó szemű kisgyerek a karácsonyfa alatt egy kiskutyával, kiscicával.
Az idill azonban nem tart sokáig: a kiskutya megrágja a vadonatúj papucsot, a cica menthetetlenül beletekeredik a karácsonyfaégők zsinórjába, amikor épp az imbolygó fa tetejére igyekszik, aztán megtörténik az első „baleset”: pisi a díványon, néhány levert pohár… és az öröm máris szertefoszlik.

Bizony, egy kisállat magunkhoz vétele komoly döntés és egy életre, legalábbis az ő életére, azaz akár 18-20 évre szóló felelősség. A Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri az örökbefogadáson gondolkozókat, hogy gondolják át alaposan, mielőtt hazavisznek egy kisállatot, hiszen amennyi örömmel, ugyanannyi bosszúsággal is járhat, ha nem felelősen választunk!
Egy kisállat pedig nem árucikk, amit visszacserélünk, ha nem tetszik, hanem egy élőlény, aki egy életre megszenvedheti felelőtlenségünket.

Mielőtt befogadunk egy új jövevényt, érdemes átgondolni néhány dolgot. Lesz-e, aki az ünnepek alatt vigyáz rá, ha mi vendégségbe megyünk? Mi lesz vele nyaralásunk alatt, el tudjuk-e vinni magunkkal, vagy lesz-e, aki a kedvéért otthon marad?
El tudjuk-e látni őt felelősen akkor is, ha beteg lesz, ha drága műtétre szorul? Éves oltási, parazitamentesítési és egyéb orvosi költségeit (pl. ivartalanítás) tudjuk-e állni? Ha kertben szeretnénk tartani, tudjuk-e biztosítani neki a megfelelő védettséget az időjárás viszontagságaitól? Nem okoz-e gondot, ha felássa a gyepet, megrágja a virágokat, letapossa a palántákat?
Tudjuk-e biztosítani, hogy ne szökhessen el? Mi lesz vele szilveszterkor, amikor petárdák durrognak és minden állat halálra rémülten menekül?
Van-e elég türelmünk a kölyökállatot szobatisztaságra tanítani? Nem bánjuk-e meg az örökbefogadást, ha a lakás megsínyli már az első néhány napot is? Mi lesz az értékes porcelánokkal a polcon? Mi lesz a szobanövényekkel, melyek az állatokra gyakran mérgezőek?
Mi lesz, ha kiderül: valamelyik családtagunk allergiás a kutya-/macskaszőrre?

És mi lesz, ha hirtelen meggondoljuk magunkat? Hiszen a karácsonyi ünnepek alatt a menhelyek zárva tartanak, az állatok kirakása pedig bűncselekmény, így akár 2 év börtönt is kockáztat, aki kirakja állatát. Marad a sintértelep, ami az ünnepek és a petárdázások közeledtével amúgy is tömeges altatásra kényszerül… Biztos, hogy ezt Ön megkockáztatja?

Alapítványunk azt javasolja: lehetőleg ajándékba NE vigyenek el állatot, hiszen egy életre szóló döntést nem hozhatnak meg más nevében. Gondoljunk csak bele, hogy egy kismacska oltási költségei több tízezer forintra rúgnak, és az ivartalanításáról, esetleges betegségeiről még nem is beszéltünk. Bizton Ön abban, hogy akit megajándékoz, az örülni fog ennyi anyagi tehernek? Megengedheti magának egy állat eltartását és ellátását? Biztos, hogy nem allergiás? Hogy életmódja alkalmas az állattartásra? Nem utazik gyakran? Nem kell éjjel is túlóráznia, kimaradnia? Tud biztonságos, szerető, rendezett otthont biztosítani egy négylábúnak? Akkor is, ha az két nap alatt szétszedi a lakást?
Hol fog neki a következő néhány napban ennivalót, almot, pórázt, felszerelést, gyógyszert, stb. vásárolni, amikor minden üzlet zárva tart?

Kérjük, gondolkodjon el ezen a pár kérdésen, mielőtt a menhelyre indul! Állatszerető barátainak máshogy is tud örömet okozni, nem csak úgy, ha betoppan egy nemvárt kisállattal, akinek a tartására nincsenek felkészülve, berendezkedve.
Vásárolhat nekik például Támogató Kártyát, mellyel egy menhelyi állaton segít, vagy akár ajándékozhat nekik jelképesen egy plüssállatot is, arra kérve őket: az ünnepek után látogassanak el együtt a menhelyre és válasszák ki Ők, melyik kutyával, cicával készek letölteni a következő 15 évet.
Így biztos lehet benne, hogy nem végzi egy újabb kisállat az ünnepek után az utcán vagy a sintértelepen és nem okozott puszta jószándékból bosszúságot, kellemetlenséget, gondot és költséget szeretteinek!

Ha mindezeket átgondolta és továbbra is úgy érzi, Ön vagy családja felelős gazdája tud lenni egy kisállatnak, szeretettel várjuk a menhelyen ! Ne feledje: kutyusért nyakörvvel, pórázzal, cicáért cicaszállító kosárral érkezzen! (Kartondobozban, szatyorban, ölben, stb. nem adunk ki állatot!)

Köszönjük, hogy felelősen dönt!

1 komment ehhez: “Karácsonyi örökbefogadás? Döntsön felelősen!”

  1. horváth diána írta:

    szeretném ha mindeggyik cica gazdira találna!!!!!!!

Írj egy kommentet